Το Κοινοτικό Γήπεδο Κολοσσίου είναι το 2ο γήπεδο της Κύπρου που ανακυκλώνει και επαναχρησιμοποιεί το γκρίζο νερό

Δελτίο τύπου από την Coca Cola Hellenic στην Κύπρο και το Πρόγραμμα Αποστολή Νερό
 
Το περιβαλλοντικό Πρόγραμμα Μη Συμβατικών Υδατικών Πόρων «Αποστολή Νερό» γιόρτασε την Παγκόσμια Ημέρα Νερού με την ολοκλήρωση της εγκατάστασης του συστήματος ανακύκλωσης γκρίζου νερού στο Κοινοτικό Γήπεδο Κολοσσίου, μια ουσιαστική κίνηση ευθύνης για τη διαφύλαξη των υδατικών πόρων, που αποτελεί το 16ο έργο που εγκαθίσταται στην Κύπρο.

Στο γήπεδο του Κολοσσίου αθλούνται, προπονούνται και αγωνίζονται συνολικά περίπου 10.000 αθλητές το χρόνο. Χάρη στο Σύστημα ανακύκλωσης γκρίζου νερού, με δυναμικότητα επεξεργασίας 5 κυβικών μέτρων ημερησίως, επεξεργάζεται και ανακυκλώνει περίπου 1.000.000 λίτρα νερού ετησίως. Το σύστημα αξιοποιεί τη μεγάλη ποσότητα νερού που καταναλώνεται στα ντους και τους νιπτήρες των αποδυτηρίων που χρησιμοποιούν καθημερινά οι αθλητές, για να καλύψει, κατόπιν κατάλληλης επεξεργασίας, τις καθημερινές ανάγκες για άρδευση του χλοοτάπητα και των γύρω πράσινων χώρων.

Το τετραετές Πρόγραμμα Μη Συμβατικών Υδατικών Πόρων «Αποστολή Νερό» ξεκίνησε το 2013 και χρηματοδοτείται με το ποσό των 680.000 δολαρίων αποκλειστικά από το Ίδρυμα της Coca-Cola (The Coca-Cola Foundation), το οποίο στηρίζει πρωτοβουλίες που συμβάλλουν στη βιωσιμότητα τοπικών κοινωνιών σε όλο τον κόσμο. Υλοποιείται από το διεθνή οργανισμό Global Water Partnership - Mediterranean (GWP-Med) σε συνεργασία με το σύστημα της Coca-Cola στην Κύπρο (Α/φοί Λανίτη και The Coca-Cola Company).

Mέσω των έργων του προγράμματος, η Α/φοί Λανίτη και η Coca-Cola μεταφράζουν τη δέσμευσή τους για την προστασία των υδατικών πόρων σε ουσιαστική και έμπρακτη δράση. Το συγκεκριμένο έργο είναι το 2ο σε γήπεδο ποδοσφαίρου και συνολικά το 16ο έργο που πραγματοποιείται από το 2013. Το επεξεργασμένο γκρίζο νερό που εξοικονομείται από τα συστήματα που έχουν εγκατασταθεί, μπορεί να χρησιμοποιηθεί για δευτερεύουσες καθημερινές χρήσεις, συμβάλλοντας στην εξοικονόμηση πόσιμου νερού, που είναι κρίσιμο για την Κύπρο, που έχει αναγνωριστεί ως μια από τις δύο φτωχότερες σε νερό χώρες της Ευρώπης. Επιπλέον επιτυγχάνεται μείωση της άντλησης των υπόγειων υδάτων και της ενέργειας που απαιτείται για τη λειτουργία γεωτρήσεων άρδευσης συμβάλλοντας στη μείωση εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και την προσπάθεια αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής. Παράλληλα το πρόγραμμα προωθεί ενέργειες επιμόρφωσης τεχνικών και επαγγελματιών στο χώρο της κατασκευής, εκπαιδευτικές δράσεις για την αειφόρο ανάπτυξη και δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης.

Η κοινωνία της Κύπρου έχει αγκαλιάσει το Πρόγραμμα που έχει βελτιώσει τη ζωή περισσότερων από 32.120 κάτοικων οι οποίοι επωφελούνται από τις συνολικές δράσεις του. Πρόκειται για μία σημαντική πρωτοβουλία η οποία αναδεικνύει την ανάγκη για τη δημιουργία μιας νέας κουλτούρας ως προς την ορθή διαχείριση του νερού, που θα εξασφαλίσει ένα καλύτερο μέλλον για την κοινωνία της Κύπρου και για τις επόμενες γενιές.

***

Σχετικά με το Πρόγραμμα Μη Συμβατικών Υδατικών Πόρων «Αποστολή Νερό»

Το πρόγραμμα Μη Συμβατικών Υδατικών Πόρων «Αποστολή Νερό» υλοποιείται στη χώρα μας εδώ και 4 χρόνια από το Σύστημα της Coca-Cola στην Κύπρο (Α/φοί Λανίτη και The Coca-Cola Company) και το διεθνή οργανισμό Global Water Partnership - Mediterranean (GWP-Med), με αποκλειστική χρηματοδότηση 680.000 δολαρίων από το Ίδρυμα της Coca-Cola στην Ατλάντα των ΗΠΑ, το οποίο στηρίζει πρωτοβουλίες που συμβάλλουν στη βιωσιμότητα τοπικών κοινωνιών σε όλο τον κόσμο. Η φήμη του προγράμματος έχει ξεπεράσει τα σύνορα της χώρας μας καθώς το 2015 βραβεύτηκε ως η 2η καλύτερη πρακτική σε Παγκόσμιο Επίπεδο στον Διαγωνισμό World Water Showcase του 7ου Παγκόσμιου Φόρουμ για το νερό.

Μέχρι σήμερα έχουν εγκατασταθεί και αποκατασταθεί 15 συστήματα ανακύκλωσης γκρίζου νερού και 1 σύστημα συλλογής βρόχινου νερού, σε κέντρα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης, σε σχολεία σε όλη την χώρα, στο γήπεδο Άχνας και στο κοινοτικό γήπεδο Κολοσσίου. Μέσω του Προγράμματος επιστρέφονται συνολικά στην τοπική κοινωνία 3.900.000 λίτρα νερού ετησίως, που συλλέγονται και χρησιμοποιούνται κυρίως για δευτερεύουσες χρήσεις.

Οι εκπαιδευτικές δραστηριότητες του Προγράμματος πραγματοποιούνται σε συνεργασία με το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο της Κύπρου και το Μεσογειακό Γραφείο Πληροφόρησης για το Περιβάλλον, τον Πολιτισμό & την Αειφόρο Ανάπτυξη (MIO-ECSDE)/δίκτυο MEdIES.

Μάθετε περισσότερα για το πρόγραμμα πατώντας εδώ

Για το δελτίο τύπου πατήστε εδώ