MediterraneanClimate IWRMTransboundary

Νέο έργο στο Δημοτικό Κολυμβητήριο Λευκωσίας επιτρέπει έως και 50% εξοικονόμηση νερού

Παράλληλα ενεργοποίηθηκε καμπάνια ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του κοινού για την ανάγκη εξοικονόμησης νερού

Λευκωσία, 6 Ιουνίου 2017

Πλέον το Κολυμβητήριο Λευκωσίας διαθέτει νέα συστήματα εξοικονόμησης νερού στα ντους και τους νιπτήρες των αποδυτηρίων, με στόχο την μείωση της κατανάλωσής του και την ορθή διαχείρισή του. Το έργο αυτό πραγματοποιήθηκε από το Πρόγραμμα Μη Συμβατικών Υδατικών Πόρων - «Αποστολή Νερό» που υλοποιείται στην Κύπρο από το 2013 από τον διεθνή οργανισμό Global Water Partnership - Mediterranean (GWP-Med) σε συνεργασία με τις τοπικές αρχές και το Σύστημα της Coca-Cola στην  Κύπρο (Αφοί Λανίτη και της The Coca-Cola Company) ενώ χρηματοδοτείται εξολοκλήρου από το Ίδρυμα της Coca-Cola στην Ατλάντα (The Coca-Cola Foundation).

Το έργο αφορά στην εγκατάσταση 80 συστημάτων εξοικονόμησης νερού σε ντουζιέρες και τις βρύσες που βρίσκονται στα αποδυτήρια αλλά και στον εξωτερικό χώρο του κολυμβητηρίου. Τα συστήματα περιέχουν βαλβίδες αυτόματου κλεισίματος τα οποία επιτρέπουν στον χρήστη να καταναλώνει την απαραίτητη ποσότητα νερού, περιορίζοντας την σπατάλη , συντελώντας σε εξοικονόμηση νερού έως και 50%.

Ο εκσυγχρονισμός των εγκαταστάσεων του Κολυμβητηρίου Λευκωσίας αποτελεί το 17ο  έργο που υλοποιεί το Πρόγραμμα στην Κύπρο. Το κολυμβητήριο εκδίδει περισσότερα από 50.000 εισιτήρια εισόδου το χρόνο, περιλαμβανομένων των ομάδων κολύμβησης, αλλά και κατοίκων της περιοχής που απολαμβάνουν τις παροχές του κατά την θερινή περίοδο. Με δεδομένο ότι κάθε κολυμβητής κάνει μπάνιο πριν και μετά την χρήση της πισίνας, η ποσότητα νερού που εξοικονομείται  είναι εξαιρετικά σημαντική.

Επιπλέον, το νερό που εξοικονομείται χρησιμοποιείται για άλλες καθημερινές χρήσεις, συμβάλλοντας έτσι στη διαθεσιμότητα νερού, κάτι που είναι ιδιαίτερα σημαντικό για την Κύπρο, η οποία βρίσκεται ανάμεσα στις Μεσογειακές χώρες που αντιμετωπίζουν έντονο πρόβλημα λειψυδρίας.

Παράλληλα, το πρόγραμμα «Αποστολή Νερό» προχώρησε στη δημιουργία καμπάνιας ενημέρωσης με σλόγκαν ‘EnjoyWater! SaveWater με σκοπό την ευαισθητοποίηση του κοινού σχετικά με την ανάγκη εξοικονόμησης και ορθής διαχείρισης του νερού. Για το λόγο αυτό, οι χώροι του Κολυμβητηρίου ντύθηκαν με αφίσες που απεικονίζουν στιγμές της καθημερινότητας με ανάλογη λεζάντα που προτρέπει στην εξοικονόμηση.

Στις 5 Ιουνίου, μαζί με την Γιορτή του Κατακλυσμού, στους χώρους του Κολυμβητηρίου γιορτάστηκε η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, όπου κορυφώθηκε η καμπάνια ‘EnjoyWater! SaveWater.Η κα. Μαριέλα Αντωνακοπούλου από τον  οργανισμό Global Water Partnership – Mediterranean μίλησε ζωντανά στο ραδιόφωνικό σταθμό Kiss Fm σχετικά με το πρόγραμμα ‘Αποστολή Νερό’ και το έργο που ολοκληρώθηκε στο Κολυμβητήριο, αλλά και τη σημασία της ορθής διαχείρισης του νερού. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης  οι παρευρισκόμενοι έλαβαν  από ένα ακροφύσιο εξοικονόμησης νερού για τη βρύση, που επιτρέπει την εξοικονόμηση νερού έως και 50% χωρίς να μειώνει τη πίεση της ροής.

Η Κάλια Πατσιά, Διευθύντρια Επικοινωνίας της Αφοί Λανίτη, δήλωσε σχετικά: «Είμαστε υπερήφανοι για το πρόγραμμα «Αποστολή Νερό» και την ολοκλήρωση ενός ακόμα σημαντικού έργου, αυτή τη φορά στη Λευκωσία. Το  προγράμμα είναι η δική μας έμπρακτη απάντηση στις προσπάθειες εξοικονόμησης νερού, υπεύθυνης χρήσης των υδατικών πόρων και αντιμετώπισης του προβλήματος της χρόνιας λειψυδρίας της χώρας μας. Παράλληλα, ευελπιστούμε ότι οι ενέργειες μας θα βοηθήσουν στη δημιουργία μιας υπεύθυνης κουλτούρας σχετικά με τη σωστή χρήση του νερού, και έτσι να εξασφαλίσουμε ένα καλύτερο μέλλον για τις επόμενες γενιές».

Εξοικονόμηση νερού από το 2013 στην Κύπρο

Το τετραετές πρόγραμμα «Αποστολή Νερό» ξεκίνησε το 2013 στην Κύπρο και υπάγεται στο ευρύτερο “Πρόγραμμα Μη Συμβατικών Υδατικών Πόρων στη Μεσόγειο”, που υλοποιείται παράλληλα στην Ελλάδα, τη Μάλτα και την Ιταλία. Χρηματοδοτείται με το ποσό των 680.000 δολαρίων αποκλειστικά από το Ίδρυμα της Coca-Cola (The Coca-Cola Foundation), το οποίο στηρίζει πρωτοβουλίες που συμβάλλουν στη βιωσιμότητα τοπικών κοινωνιών σε όλο τον κόσμο.

Η Κύπρος έχει επωφεληθεί από το συγκεκριμένου Πρόγραμμα καθώς το πρόβλημα της έλλειψης νερού είναι ένα από τα μεγαλύτερα και πιο σοβαρά προβλήματα με τα οποία έρχονται αντιμέτωποι οι πολίτες κάθε χρόνο. Από το 2013 μέχρι και σήμερα έχουν εγκατασταθεί 15 συστήματα ανακύκλωσης γκρίζου νερού και ένα σύστημα συλλογής βρόχινου νερού, σε κέντρα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης, σε σχολεία και σε γήπεδα ποδοσφαίρου. Η εγκατάσταση των συστημάτων εξοικονόμησης νερού στο Δημοτικό Κολυμβητήριο Λευκωσίας αποτελεί το 17ο έργο του Προγράμματος. Μέσω των έργων που έχουν υλοποιηθεί στο πλαίσιο του προγράμματος, επιστρέφονται συνολικά στην τοπική κοινωνία 4.000.000 λίτρα νερού ετησίως, που συλλέγονται και χρησιμοποιούνται κυρίως για δευτερεύουσες χρήσεις.

Το Ίδρυμα της Coca-Cola

Το Ίδρυμα της Coca-Cola (The Coca-Cola Foundation) έχοντας δεσμευτεί να επιστρέφει ετησίως στις τοπικές κοινωνίες το 1% των καθαρών κερδών, πραγματοποίησε μέσα στο 2015 δωρεές συνολικού ύψους 84,5 εκατ. δολαρίων σε περίπου 300 οργανισμούς κοινωνικής δράσης παγκοσμίως, πιστό στη δέσμευσή του να αποτελεί ενεργό κομμάτι των κοινωνιών στις οποίες δραστηριοποιείται η Εταιρεία. Τα χρήματα αυτά θα ωφελήσουν άμεσα περίπου 70 χώρες και τοπικές κοινότητες, με το 95% των δωρεών να κατευθύνεται σε δράσεις που αφορούν την ενίσχυση των γυναικών, το νερό και το «ευ ζην» (ευεξία) και αποτελούν τον πυρήνα των προτεραιοτήτων της Coca-Cola για βιώσιμη ανάπτυξη.