"Αποστολή Νερό" στα Κύθηρα: Αύξηση του διαθέσιμου πόσιμου νερού στο νησί

Με δύο δεξαμενές πόσιμου νερού ενισχύεται η χωρητικότητα του δημοτικού δικτύου ύδρευσης Κυθήρων. Μέσα στη χρονιά αναμένεται να ολοκληρωθεί και η εγκατάσταση τρίτης δεξαμενής στα Αντικύθηρα.

Το Πρόγραμμα «Συλλογής Όμβριων Υδάτων» που υλοποιείται από τον διεθνή οργανισμό Global Water Partnership- Mediterranean (GWP- Med) σε συνεργασία με τις τοπικές αρχές στα νησιά  και το περιβαλλοντικό πρόγραμμα «Αποστολή Νερό», της Coca-Cola και της Coca-Cola Τρία Έψιλον στην Ελλάδα, ενισχύει τις ποσότητες του δημοτικού δικτύου ύδρευσης των Κυθήρων, με την εγκατάσταση δεξαμενών πόσιμου νερού.

Τα Κύθηρα αποτελούν το 31ο νησί του Προγράμματος Συλλογής Όμβριων Υδάτων, το οποίο τα τελευταία 11 χρόνια έχει υλοποιήσει συνολικά 65 έργα δίνοντας ουσιαστικές λύσεις στο φαινόμενο της λειψυδρίας στη νησιωτική Ελλάδα. Το Πρόγραμμα, από το 2011, χρηματοδοτείται από το Ίδρυμα της Coca-Cola (The Coca-Cola Foundation).

Συγκεκριμένα, στα Κύθηρα εγκαταστάθηκαν δύο υπέργειες δεξαμενές αποθήκευσης πόσιμου νερού στις θέσεις Κάλαμος και Μαραθέας, οι οποίες συνδέθηκαν με το δημοτικό δίκτυο ύδρευσης και ήδη εξυπηρετούν μεγάλους οικισμούς, όπως ο Κάλαμος, το Κάτω Λειβάδι και οι Καρβουνάδες. Επιπλέον, μέσα στο 2017 αναμένεται να ολοκληρωθεί η τοποθέτηση και τρίτης δεξαμενής στα Αντικύθηρα (θέση Μύλοι), η οποία θα εξυπηρετεί το κεντρικό τμήμα του ακριτικού νησιού. Η χωρητικότητα της κάθε δεξαμενής είναι 150 κυβικά μέτρα, αυξάνοντας έτσι την αποθηκευτική ικανότητα του δικτύου ύδρευσης στα δύο νησιά.

                     

Με αφορμή το έργο, στις 22 Σεπτεμβρίου πραγματοποιήθηκε ενημερωτική εκδήλωση με θέμα το «Νερό στα Κύθηρα: Καλές πρακτικές & η Συμβολή του Προγράμματος Συλλογής Όμβριων Υδάτων» στην Αίθουσα Κυθηραϊκού Συνδέσμου στην Χώρα. Την εκδήλωση προλόγισε ο Δήμαρχος Κυθήρων κ. Ευστράτιος Χαρχαλάκης, ο οποίος μεταξύ άλλων τόνισε ότι «Η εξοικονόμηση πόσιμου ύδατος πρέπει να βρίσκεται πολύ ψηλά στην ατζέντα μας, διότι πρόκειται για θέμα μεγάλης σπουδαιότητας και αν από τώρα δεν δράσουμε σωστά, θα το βρούμε μπροστά μας».

Το Σύστημα της Coca-Cola εκπροσώπησε η κα. Αναστασία Σιδέρη, Διευθύντρια Επικοινωνίας για την Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη, δηλώνοντας: «Το Πρόγραμμα «Αποστολή Νερό» αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα της δέσμευσής μας για την προστασία των ολοένα και πιο σπάνιων υδάτινων πόρων. Είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι που συμβάλουμε κι εμείς, ώστε τα Κύθηρα και τα Αντικύθηρα να αποκτήσουν μεγαλύτερη επάρκεια σε πόσιμο νερό προς όφελος των κατοίκων και των επισκεπτών τους».

Στη συνέχεια, η εκπρόσωπος του GWP-Med κα. Μαριέλα Αντωνακοπούλου, παρουσίασε τις δράσεις και τα έργα του Προγράμματος, υπογραμμίζοντας ότι, «η ολιστική προσέγγιση στη διαχείριση του νερού και η εφαρμογή καλών πρακτικών, συμβάλλουν στην προσαρμογή των νησιών στην κλιματική αλλαγή με την υπεύθυνη συμμετοχή των πολιτών».

Το Πρόγραμμα στα Κύθηρα, δεν περιορίζεται στα δομικά έργα, αλλά περιλαμβάνει και δράσεις εκπαίδευσης της νέας γενιάς και ευαισθητοποίησης των κατοίκων για την εξοικονόμηση νερού. Στο πλαίσιο αυτό, κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης προσφέρθηκαν συσκευές εξοικονόμησης νερού στους παρευρισκόμενους, τονίζοντας τη σημασία διαφύλαξης και ορθής διαχείρισης του νερού. Στην κατεύθυνση αυτή, φέτος το καλοκαίρι, υλοποιήθηκε και εκστρατεία ενημέρωσης στους κατοίκους αλλά και τους επισκέπτες του νησιού, με θέμα «#SaveWater». Τέλος, αυτήν την περίοδο πραγματοποιούνται επιμορφωτικά σεμινάρια για δασκάλους και καθηγητές, καθώς και εκπαιδευτικές δράσεις που απευθύνονται σε περισσότερους από 500 μαθητές των Κυθήρων.

Μπορείτε να διαβάσετε το επίσημο ΔΤ κάνοντας κλικ εδώ.